Ugnsbakade skockor med frastäcke

Ugnsbakade skockor med frastäcke serveras gärna med en grönsallad på buffébordet eller som förrätt.

Ugnsbakade skockor med frastäcke
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 0,5 dl puylinser - torkade
  • 2 burkar kronärtskocksbottnar - (à 390 g)
  • 1 dl vatten
  • 2 msk citron - pressad
  • 25 g smör
  • 0,5 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 70 g spenat - färsk
  • 2 tsk olivolja
  • 100 g färskost - naturell
  • 2 dl parmesan - riven
  • 2 tsk citronskal - rivet
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Frastäcke

  • 1 dl panko - japanskt ströbröd
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk persilja - finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Spola av med kallt vatten och låt rinna av.

  2. Sätt ugnen på 225°. Spola hastigt av kronärtskocksbottnarna med kallt vatten och lägg dem i en kastrull med vatten, citronsaft, smör och 1/2 tsk salt. Koka upp och låt sjuda 2-3 min.

  3. Fräs spenaten i olja i en stekpanna tills all vätska dunstat bort. Blanda linser och spenat med färskost, parmesan, citronskal, 1/2 tsk salt och peppar.

  4. Frastäcke: Lägg pankon i en skål. Skala och pressa i vitlöken och tillsätt persilja, olja och salt. Nyp ihop väl.

  5. Lägg kronärtskocksbottnarna i en ugnssäker form. Fördela linsröran i bottnarna och strö över frastäcket.

  6. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min, tills skockorna har fått fin färg. Servera genast.

Vad tyckte du om receptet?