Ugnsbakade skockor med frastäcke

Ugnsbakade skockor med frastäcke serveras gärna med en grönsallad på buffébordet eller som förrätt.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 0,5 dl puylinser - torkade
  • 2 burkar kronärtskocksbottnar - (à 390 g)
  • 1 dl vatten
  • 2 msk citron - pressad
  • 25 g smör
  • 0,5 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 70 g spenat - färsk
  • 2 tsk olivolja
  • 100 g färskost - naturell
  • 2 dl parmesan - riven
  • 2 tsk citronskal - rivet
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Frastäcke

  • 1 dl panko - japanskt ströbröd
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk persilja - finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Spola av med kallt vatten och låt rinna av.

  2. Sätt ugnen på 225°. Spola hastigt av kronärtskocksbottnarna med kallt vatten och lägg dem i en kastrull med vatten, citronsaft, smör och 1/2 tsk salt. Koka upp och låt sjuda 2-3 min.

  3. Fräs spenaten i olja i en stekpanna tills all vätska dunstat bort. Blanda linser och spenat med färskost, parmesan, citronskal, 1/2 tsk salt och peppar.

  4. Frastäcke: Lägg pankon i en skål. Skala och pressa i vitlöken och tillsätt persilja, olja och salt. Nyp ihop väl.

  5. Lägg kronärtskocksbottnarna i en ugnssäker form. Fördela linsröran i bottnarna och strö över frastäcket.

  6. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min, tills skockorna har fått fin färg. Servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!