Ugnsbakade päron med lönnsirap och mascarponekräm

Ugnsbakade päron med lönnsirap och mascarponekräm är en festlig höstdessert. Välj gärna svenskodlade päron som t ex Clara Frijs, Conference eller Greve Moltke till den här goda desserten.
Emmy Lundström
Foto: Pernilla Ahlsén

Ingredienser

  • 4 päron
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 msk lönnsirap
  • 0,5 dl hasselnötter

Mascarponekräm

  • 250 g mascarponeost
  • 1 citron
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Halvera päronen och gröp ut kärnhusen. Lägg päronen på bakplåtspapper i en ugnssäker form.

  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda vaniljfrön, citronskal, socker och sirap.

  3. Pensla päronen med sirapsblandning. Tillaga dem mitt i ugnen 20–25 min tills de fått fin färg och har mjuknat. Ös dem gärna med sirapen ett par gånger under tiden.

  4. Grovhacka hasselnötterna och strö dem över päronen efter halva tillagningstiden.

  5. Mascarponekräm: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda mascarpone och crème fraiche. Rör i citronskal, citronsaft och florsocker.

  6. Servera de varma päronen med mascarponekrämen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!