Ugnsbakad torskrygg med höstsvamp, potatispuré och örtfondsås

Ulf Wagner har komponerat varmrätten speciellt för Allt om Mat:s läsare. Sås och potatismos kan förberedas 6–8 timmar före servering. Ett underbart recept på torskrygg.
Allt om Mat
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 6 torsk - ryggbitar, gärna med skinnet kvar (à 160 g)
  • 2 msk smör
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar - nymald

Potatis

  • 750 g potatis
  • 75 g smör
  • 3 äggulor
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald
  • 2 dl parmesan - riven + 1 dl

Svamp

  • 300 g svamp - blandad
  • 1 schalottenlök
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Sås

  • 2,5 dl vatten
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 1 dl portvin - rött
  • 0,5 dl kalvfond - konc.
  • 50 g smör
  • 2 msk örter - finhackade, t ex timjan, rosmarin, persilja, gräslök

Tillbehör

  • 150 g sockerärter

Gör så här

  1. Örtfondsås: Koka ihop vatten, vin, portvin och fond tills hälften återstår.

  2. Potatispuré: Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna av och pressa den genom en potatispress. Tillsätt smör och äggulor, vispa snabbt ihop till en puré. Krydda med salt och peppar. Blanda i 2 dl ost. Fördela moset i ugnssäkra portionsformar. Strö över 1 dl ost.

  3. Höstsvamp: Ansa och skär eventuellt svampen i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Stek svampen i smör tills vätskan kokat in. Låt lök och vitlök steka med mot slutet. Krydda svampen med salt och peppar.

  4. Sätt ugnen på 125°. Halstra torsken i smör med eventuell skinnsida nedåt. Krydda med salt och peppar. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat och tillaga mitt i ugnen till 55° innertemperatur, beräkna ca 15 min.

  5. Höj ugnsvärmen till 250°. Gratinera potatispurén mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 10 min.

  6. Strimla och koka sockerärterna i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av.

  7. Koka upp såsen och vispa i smör och örter. Lägg upp fisken på tallrikar tillsammans med sås, svamp och sockerärter. Servera med ­purén.

    Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!