Ugnsbakad sötpotatis fylld med broccoli och hummus

Recept på lättlagad plåtmat med massor av goda grönsaker. Tänk på att tvätta sötpotatisen väl. Köp ekologisk sötpotatis om du vill äta den med skalet.
Lena Söderström
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 5 små sötpotatisar - bakade
  • 250 - 300 g broccoli
  • 250 - 300 g blomkål
  • 3 msk olivolja

Fyllning

  • 200 g kikärter - avrunna, kokta
  • 1 msk olivolja - till
  • 2 dl parmesan - riven

Hummus

  • 200 g kikärter - avrunna, kokta
  • 1 - 2 vitlöksklyftor - pressade
  • 1 msk tahini (sesampasta)
  • 0,5 tsk spiskummin - malen
  • 0,5 tsk koriander - malen
  • 3 msk olivolja
  • salt - peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Blanda kikärter, olivolja och parmesan till fyllningen.

  3. Dela sötpotatisen med en vass kniv, men inte helt igenom.

  4. Ansa broccoli och blomkål och skär i skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivoljan och salta. Lägg på potatisen lite här och där, men spara en potatis till hummus, se nedan. Fyll potatisarna med kikärtblandningen. Rosta i mitten av ugnen ca 20 minuter. Gör hummus under tiden.

  5. Mixa kikärter, den sparade sötpotatisen utan skal, vitlök, sesampasta, spiskummin, koriander och olja. Smaka av med salt och peppar.

  6. Garnera potatisen på plåten med strimlad persilja och servera med hummus.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Wolfgang Kleinschmidt

Recept från Mitt kök