Ugnsbakad sötpotatis, blomkål och kikärter med harissadressing

Ugnsbakad sötpotatis, blomkål och kikärter med harissadressing kan serveras som tillbehör eller ensamrätt med sallad till. Harissapasta är en tunisisk chilipasta som finns i välsorterade livsmedelsbutiker.
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g blomkål
  • 400 g sötpotatis
  • 1 burk kikärter - (400 g)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk spiskummin - mald
  • 0,5 tsk salt
  • 0,25 tsk svartpeppar - nymald
  • 50 g rucola

Harissadressing

  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk tahini (sesampasta)
  • 2 msk yoghurt - naturell
  • 2 msk vatten
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 msk harrissapasta
  • 0,5 tsk citronskal - finrivet
  • 1 msk honung
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald
  • vatten - ev

Garnering

  • persilja - hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär eller bryt blomkålen i buketter eller bitar. Skala och skär sötpotatisen i kuber. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt rinna av. Blanda alltsammans med olja, spiskummin, salt och peppar på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 25 min, tills grönsakerna är mjuka. Rör om några gånger under tiden.

  2. Tahini- och harissadressing: Skala och pressa vitlöken. Vispa ihop alla ingredienser. Krydda med salt och peppar. Tillsätt eventuell lite vatten om dressingen är för tjock.

  3. Varva de rostade grönsakerna och kikärterna med rucolan på ett fat. Ringla över lite tahini- och harissadressing och servera resten vid sidan om. Garnera med persilja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!