Ugnsbakad penne med tomat – recept

Ugnsbakad penne med tomat är en värmande vardagsfavorit som också passar att skära i bitar och ta med i matlådan. Kan också göras på överbliven pasta från gårdagen.

Caroline Hofberg
Ugnsbakad penne med tomat – recept
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 400 g pennepasta
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 peperoncini - eller 2 krm chiliflakes
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 burkar tomater - skalade (à 400 g)
  • 1 dl vatten
  • 1 kruka basilika
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 250 g mozzarella
  • 1 dl parmesan - riven + 2 dl

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och peperoncini i olja i 2–3 min. Tillsätt tomater och vatten. Låt sjuda under lock ca 20 min.

  2. Mixa såsen slät med mixerstav. Riv ner basilikabladen. Tillsätt vinäger och krydda med salt och peppar.

  3. Sätt ugnen på 200°. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av kokvattnet. Skär mozzarellaosten i skivor.

  4. Blanda pastan med hälften av tomatsåsen och 1 dl parmesanost. Lägg lite av pastan i en smord ugnssäker form. Häll på tomatsås och strö över parmesanost och mozzarella. Upprepa på detta sätt tills alla ingredienser är slut. Avsluta med parmesanost.

  5. Gratinera mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg, ca 20 min.

Vad tyckte du om receptet?

Vill du ha mer pasta? Spana in några av våra bästa recept här:

Läs mer:
5 trendiga pastarätter som alla pratar om
Bästa receptet på köttfärssås
Pasta carbonara – enkelt recept på magisk klassiker