Ugnsbakad penne med tomat

Ugnsbakad penne med tomat är en värmande vardagsfavorit som också passar att skära i bitar och ta med i matlådan. Kan också göras på överbliven pasta från gårdagen.
Caroline Hofberg
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 400 g pennepasta
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 peperoncini - eller 2 krm chiliflakes
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 burkar tomater - skalade (à 400 g)
  • 1 dl vatten
  • 1 kruka basilika
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 250 g mozzarella
  • 1 dl parmesan - riven + 2 dl

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och peperoncini i olja i 2–3 min. Tillsätt tomater och vatten. Låt sjuda under lock ca 20 min.

  2. Mixa såsen slät med mixerstav. Riv ner basilikabladen. Tillsätt vinäger och krydda med salt och peppar.

  3. Sätt ugnen på 200°. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av kokvattnet. Skär mozzarellaosten i skivor.

  4. Blanda pastan med hälften av tomatsåsen och 1 dl parmesanost. Lägg lite av pastan i en smord ugnssäker form. Häll på tomatsås och strö över parmesanost och mozzarella. Upprepa på detta sätt tills alla ingredienser är slut. Avsluta med parmesanost.

  5. Gratinera mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg, ca 20 min.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!