Ugnsbakad lax med sötpotatis och citrussalsa

Recept på ugnsbakad lax med betor, sötpotatis och örtig citrussalsa. Frisk och fräsch citrussalsa passar perfekt till de söta rotfrukterna. Vill du göra rätten ännu mer matig kan du med fördel servera gryn, till exempel couscous och lite yoghurt till.

Petra Lindstrand
Ugnsbakad lax med sötpotatis och citrussalsa
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 g laxfilé - färsk
  • 500 g gulbetor - eller rödbetor
  • 1 sötpotatis - (400 g)
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 2 krm nymald svartpeppar - + 1 krm

Salsa

  • 1 apelsin
  • 1 citron
  • 1 knippa bladpersilja - stor (100 g)
  • 1 kruka koriander
  • 1 bananschalottenlök - eller mindre rödlök
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk flingsalt

Tillbehör

  • 3 dl gryn - t ex couscous
  • grekisk yoghurt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär laxen i 4 portionsbitar.

  2. Skala betor och sötpotatis och skär dem i 1/2–1 cm tjocka skivor, gärna på mandolin. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över 2 msk olja. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Krydda laxen med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Ta ut plåten och lägg laxbitarna vid sidan om betor och sötpotatis. Tillaga ytterligare 10–15 min tills laxen har 54° i innertemperatur.

  4. Salsa: Skölj citrusfrukterna noga i ljummet vatten. Finriv halva skalet från båda. Pressa ut 1 dl saft från apelsinen och 2 msk från citronen. Repa och finhacka örterna. Skala och finhacka löken. Rör ihop alla ingredienser till salsan.

  5. Klicka lite av salsan över laxen. Servera laxen med rotfrukter, extra salsa och gryn.

Vad tyckte du om receptet?