Ugnsbakad kotlettrad med sötsur sås

Att lågtemperatursteka köttet i ugnen i 125° tar naturligtvis lite längre tid. Men resultatet är ett saftigare kött, väl värt att vänta på.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 700 g kotlettrad - urbenad, (pigghamsnoisette)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk ingefära - finriven
  • 2 msk smör

Såsen

  • 1 lök - gul
  • 1 morot
  • 4 vitlök - klyftor, hela
  • 1 msk smör
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 5 dl vatten
  • 200 g katrinplommon - kärnfria
  • 1 lagerblad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk japansk soja
  • 2 msk kalvfond - koncentrerad
  • 2 krm salt
  • 1,5 msk Maizenaredning
  • 1 msk timjan - finhackad

Tillbehör

  • potatismos - eller pressad potati
  • haricots verts

Gör så här

  1. Köttet: Sätt ugnen på 125°. Salta och peppra kotlettraden runt om. Gnid in den med finriven ingefära. Bryn i smör runt om. Placera köttet i en ugnssäker form. Stick en ugnstermometer mitt i köttets tjockaste del. Ställ formen i mitten av ugnen. Efterstek till 68-70° innertemperatur. Det tar ca 1 1/2 timme.

  2. Såsen: Skär löken i klyftor och moroten i mindre bitar. Skala vitlöksklyftorna. Bryn grönsakerna i smör under omrörning 5-10 minuter.

  3. Tillsätt vinägern och låt den koka in till hälften. Tillsätt vatten, 100 g katrinplommon, lagerblad och tomatpuré. Sjud buljongen på svag värme, under lock 1/2 timme.

  4. Sila skyn. Pressa ur mesta möjliga vätska med en sked. Tillsätt soja, kalvfond och eventuellt stekspad från köttet. Reducera till 4 deciliter. Smaka av med salt. Red av med maizena redning. Ge såsen ett uppkok före servering. Lägg resten av katrinplommonen och finhackad timjan i såsen.

  5. Ta köttet ur ugnen och låt det vila täckt med folie 8-10 minuter. Skär upp i centimetertjocka skivor. Servera tillsammans med potatismos eller pressad potatis och haricots verts.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!