Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Ugnsbakad grönkålsbotten med svamp och tahinidressing

Maximillian Lundin driver den veganska snabbmatskedjan The Plant i Stockholm. Här är hans recept på ugnsbakad grönkålsbotten med svamp och oliver. Rätten är godast nylagad. Toppa med krämig tahini-dressing.

Ugnsbakad grönkålsbotten med svamp och tahinidressing
Ugnsbakad grönkålsbotten med svamp och tahinidressing
Ugnsbakad grönkålsbotten med svamp och tahinidressing
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 6 dl kikärtsmjöl
  • 5,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g grönkål
  • 4 tsk rapsolja

Tahinidressing

  • 1 dl tahini (sesampasta) - ljus
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk salt

Svamp

  • 400 g svamp - blandad t ex kantareller, trattkantareller och skogschampinjoner
  • 1 tsk rapsolja
  • 0,5 tsk salt

Topping

  • 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 1 burk svarta oliver - urkärnade (290 g)

Gör så här

  1. Dressing: Mixa tahini och vatten med mixerstav. Krydda med salt.

  2. Svamp: Ansa och skär eventuellt svampen i mindre bitar. Stek i olja tills den fått fin färg. Krydda med salt.

  3. Topping: Skala och skär lök och morötter i tunna skivor. Låt oliverna rinna av.

  4. Sätt ugnen på 275° varmluft. Blanda kikärtsmjöl och vatten och vispa till en jämn smet. Krydda med salt. Repa bladen från grönkålen och grovhacka dem.

  5. Häll 1/4 av kikärtssmeten i en stekpanna med 1 tsk olja. Strö över 1/4 av grönkålen. Stek ca 5 min, tills smeten stelnat. Låt bottnen glida ner på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med resten av smeten och grönkålen.

  6. Värm grönkålsbottnarna mitt i ugnen ca 5 min. Toppa med svamp, lök, morötter och oliver. Ringla över dressingen och servera.

Vad tyckte du om receptet?

Jag gillar att laga hela rätter direkt i stekpannan, det är snyggt och enkelt och håller sig varmt länge. Grönkål är något av det mest näringstäta vi har. Det borde vi äta mer av. - Maximillian Lundin
Foto: Per Ranung

Fler recept av Maximillian Lundin från "The Plant":