Ugnsbakad grönkålsbotten med svamp och tahinidressing

Maximillian Lundin driver den veganska snabbmatskedjan The Plant i Stockholm. Här är hans recept på ugnsbakad grönkålsbotten med svamp och oliver. Rätten är godast nylagad. Toppa med krämig tahini-dressing.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 6 dl kikärtsmjöl
  • 5,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g grönkål
  • 4 tsk rapsolja

Tahinidressing

  • 1 dl tahini (sesampasta) - ljus
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk salt

Svamp

  • 400 g svamp - blandad t ex kantareller, trattkantareller och skogschampinjoner
  • 1 tsk rapsolja
  • 0,5 tsk salt

Topping

  • 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 1 burk svarta oliver - urkärnade (290 g)

Gör så här

  1. Dressing: Mixa tahini och vatten med mixerstav. Krydda med salt.

  2. Svamp: Ansa och skär eventuellt svampen i mindre bitar. Stek i olja tills den fått fin färg. Krydda med salt.

  3. Topping: Skala och skär lök och morötter i tunna skivor. Låt oliverna rinna av.

  4. Sätt ugnen på 275° varmluft. Blanda kikärtsmjöl och vatten och vispa till en jämn smet. Krydda med salt. Repa bladen från grönkålen och grovhacka dem.

  5. Häll 1/4 av kikärtssmeten i en stekpanna med 1 tsk olja. Strö över 1/4 av grönkålen. Stek ca 5 min, tills smeten stelnat. Låt bottnen glida ner på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med resten av smeten och grönkålen.

  6. Värm grönkålsbottnarna mitt i ugnen ca 5 min. Toppa med svamp, lök, morötter och oliver. Ringla över dressingen och servera.

Jag gillar att laga hela rätter direkt i stekpannan, det är snyggt och enkelt och håller sig varmt länge. Grönkål är något av det mest näringstäta vi har. Det borde vi äta mer av.- Maximillian Lundin
Foto: Per Ranung

Fler recept av Maximillian Lundin från "The Plant":

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!