Ugnsbakad forell

Mia: ”Får du inte tag på forell går det även bra med till exempel röding, dorade eller abborre. Min svärmor gör ofta en enkel och underbart god röra av crème fraiche och 
lök som passar utmärkt till fisk.”
Mia Öhrn

Ingredienser

  • 4 foreller - hela, färska (á 250 g)
  • 1 citron
  • 1 kruka dill
  • 50 g smör - kylskåpskallt
  • salt

Lökröra

  • 1 liten gul lök
  • 1 burk crème fraiche - lätt (15 %)
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Till servering

  • 800 g potatis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Skölj av fiskarna och skölj ur buken.

  3. Skrubba citronen i ljummet vatten. Skiva den och halvera skivorna. Grovhacka dillen. Skiva smöret med en osthyvel.

  4. Strö salt i fiskarnas bukar. Stoppa in citron, dill och smör.

  5. Lägg fiskarna i en ugnsform. Snitta skinnet med en vass kniv och gnugga in lite salt.

  6. Baka fiskarna mitt i ugnen 20–30 min.

  7. Koka potatisen.

  8. Lökröra: Skala och hacka löken fint. Vispa ihop den med crème fraiche, gärna med en 
elvisp så blir det fluffigt! Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Servera till de hela fiskarna och potatisen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!