Turkisk gurksoppa med dill och mynta  

Turkisk gurksoppa med dill och mynta är en kall soppa. Servera gärna soppan med bröd att doppa i.

Turkisk gurksoppa med dill och mynta  
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 3 gurkor - eller 6 smågurkor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl myntablad
  • 0,5 dl dill
  • 3 msk citron - pressad
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk chiliflakes - –1 tsk
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 5 dl yoghurt - turkisk (10  %)

Garnering

  • isbitar
  • olivolja
  • chiliflakes
  • myntablad

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Skala gurkorna och halvera dem på längden. Gröp ur kärnhuset med en liten sked. Skär gurkan i mindre bitar. Skala vitlöksklyftan.

  2. Mixa gurkan med vitlök, örter, citronsaft, olja, chiliflakes, salt och peppar. Tillsätt yoghurt och mixa slätt. Ställ soppan i kylen ca 2 timmar.

  3. Häll upp soppan i skålar. Lägg ner ett par isbitar och ringla över olja. Garnera med chiliflakes och myntablad. Servera med bröd.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Ylva porsklev