Tuna tostadas

Oftast serveras dessa på små runda majstortillas men får du inte tag på dem funkar det utmärkt att köpa majs- och vetetortillas av större format och skära varje rundel i fyra trekanter. Srirachamajonnäs kan du köpa i matbutiken, men kan också blandas ihop själv av majonnäs, srirachasås och salt.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 6 - 8 majstortillabröd
  • 4 msk olivolja - eller rapsolja
  • 325 g kål - mix, strimlade kålsorter från Garant eller liknande
  • 1 lime
  • flingsalt
  • 1 mango - eller frysta tärningar, 225 g
  • 400 g tonfiskfilé - färsk, i bit, MSC-märkt
  • 2 msk teriyakisås
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Garnering och servering

  • 1 kruka koriander
  • 1 dl srirachamajonnäs
  • 1 lime - i klyftor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla bröden runtom med 1 msk olja. Skär varje bröd i 4 bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över 2 krm flingsalt. Stek i nedre delen av ugnen tills de är frasiga, 4–5 minuter. Håll koll så de inte bränns! Låt svalna.

  2. Blanda teriyaksåsi och 1 msk olja. Gnid in tonfisken med blandningen och stek den hastigt i het panna, cirka 1 minut per sida. Krydda med 1 tsk flingsalt och 2 krm peppar. Ta upp och låt fisken vila i 5 minuter.

  3. Blanda kålmixen med 1 tsk flingsalt och krama ihop ordentligt. Låt stå i 5 minuter. Tillsätt 2 msk pressad lime och 2 msk olja och blanda om. Skala och skär mangon i tärningar.

  4. Servera tortillabröden med kålsalladen och toppa med skivor av tonfisk och mango. Ringla över srirachamajonnäs och garnera med koriander. Servera lime att pressa över.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Leva & Bo.