Tuna poké bowl

Sushiris i all ära, men det tar tid att göra och är inte direkt vad man alltid hinner med. Här är en snabbvariant på risottoriset carnaroli, som liknar sushiriset i konsistensen och blir smakrikt och krämigt tack vare dressingen.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2,5 dl carnaroliris
  • 1 tsk salt
  • 150 g spenat - färsk

Tonfisk

  • 500 g tonfiskfilé - MCR-märkt
  • 3 msk soja - ljus
  • 2 msk teriyakisås
  • 0,5 msk sesamolja
  • 1 msk furikakeblandning - mix av rostade sesamfrön och noriblad

Dressing

  • 2 dl majonnäs - gärna Hellman's
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk risvinsvinäger
  • 1 msk sambal oelek - eller srirachasås
  • 1 tsk salt

Tillbehör och garnering

  • 1 gurka
  • 1 burk gari - inlagd ingefära, 145 g
  • 3 msk laxrom - eller liknande
  • 0,5 ask broccoligroddar - eller liknande

Gör så här

  1. Lägg 2 ½ dl ris, 7 dl vatten och 1 tsk salt i en kastrull. Låt småkoka utan lock i cirka 20 minuter tills vattnet kokat in och riset är mjukt. Rör om då och då. Häll ut det varma riset i en vid skål. Grovhacka spenaten och vänd ner i riset. Låt svalna.

  2. Tonfisk: Tärna tonfisken. Rör ihop soja, teriyakisås och sesamolja och blanda med tonfisken. Ställ i kyl.

  3. Dressing: Rör ihop majonnäs, yoghurt, risvinäger, sriracha och salt.

  4. Skiva gurkan riktigt tunt, gärna på mandolin. Häll av lagen från ingefäran och blanda lag, gurkskivor och 1 krm salt.

  5. Vänd ihop riset med 4 msk av dressingen. Fördela riset i fyra skålar.

  6. Strö furikake över tonfisken. Fördela tonfisk, gurka, ingefärskivor, forellrom och krasse över riset. Ringla över extra dressing och servera extra till.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Leva & Bo.