Tryffeltårta med lakrits och gojibär

Gojibäret räknas som ett superbär och innehåller bland annat C-vitamin. Perfekt som dekoration på en tårta med lakrits och choklad.
Elisabeth Johansson
Tryffeltårta med lakrits och gojibär
Wolfgang Kleinschmidt

Tårtbotten

  • 1,5 dl valnötter
  • 125 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl Dansukker Steviasocker
  • 1 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 2 tsk bakpulver

Tryffelsmet

  • 200 g mörk choklad - minst 70 % kakaohalt
  • 2 dl vispgrädde
  • 30 g smör - mjukt
  • 2 tsk lakritspulver

Att strö över

  • 0,5 tsk lakritsgranulat
  • 2 msk gojibär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Mixa valnötterna grovt. Smält smöret.

  3. Vispa upp ägg och stevia till ett fluffigt skum. Rör ner smöret i äggsmeten.

  4. Blanda ihop alla torra ingredienser och vänd ner i smeten.

  5. Smörj en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter, med smör och mandelmjöl.

  6. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.

  7. Tryffelsmet: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills chokladen smält.

  8. Rör ner lite av smöret i taget i chokladblandningen.

  9. Pudra över lakritspulvret och blanda ner i chokladsmeten.

  10. Låt smeten svalna något. Mixa därefter ihop den med en stavmixer.

  11. Häll upp tryffeln på tårtbotten.

  12. Före servering: Låt tårtan stelna i kylen. Strö över lakritsgranulat och gojibär.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök