Tryffeltårta med choklad och saffran

En riktig konfekttårta som avnjuts i små bitar. Prova även att göra tryffeln utan saffran, då framträder den vita chokladen på ett helt annat sätt.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 200 g mörk choklad - mörk (70 %)
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg

Saffranstryffel

  • 0,25 g saffran - 1/2 kuvert
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad

Garnering

  • 75 g mörk choklad - mörk (70 %)
  • 40 g valnötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Smält smöret i en kastrull. Ta bort från värmen.

  3. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör tills allt är smält.

  4. Vispa ner socker och sedan äggen ett i taget tills allt är jämnt blandat. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

  5. Grädda på andra falsen ner-ifrån 15-20 min. Låt kallna.

  6. Saffranstryffel: Stöt sönder saffranet och låt det koka upp med grädden. Hacka chokladen och låt den smälta i den varma grädden. Häll smeten över chokladtårtan och låt stelna.

  7. Smält chokladen och doppa nötterna till hälften i choklad. Låt chokladen stelna innan du lägger nötterna på tårtan. Förvara tårtan i kyl eller frys fram till servering.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!