Tryffel- och mesostglass med tallskottsirap

Glassen är gjord av Jämtspiras getmesost. Osten har en mild karamelliserad ton i smaken.
Elisabeth Johansson

Glass

  • 1 vaniljstång - gärna bourbon
  • 4 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 75 g Jämtsiraps getmesost
  • 1 liten svart tryffel - (9 g)
  • 1 krm tryffelolja

Tillbehör

  • 0,5 dl Mugolio italiensk tallskottssirap - eller lönnsirap

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång och -frön i en kastrull. Vispa ägggulor och socker luftigt. Häll den varma gräddblandningen över gulorna, häll tillbaka allt i kastrullen och rör om. Sjud blandningen under kraftig vispning tills krämen börjar tjockna, 85 grader.

  2. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt mesosten. Rör tills osten smält. Häll smeten i en bunke. Låt kallna.

  3. Hyvla och finhacka tryffeln och blanda med tryffeloljan. Rör ner blandningen i glassmeten. Låt smeten stå i kylen 12 timmar.

  4. Ta upp vaniljstången. Frys smeten i glassmaskin. Ställ glassen i frysen 1–2 timmar före servering. Servera en liten kula glass med tallskottssirap. TIPS! Tallskottssirapen finns att köpa i välsorterade delikatessbutiker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!