Tranbärsbröd med nötter & torkad frukt

Välj torkad frukt, bär och nötter efter smak. Hitta din egen favoritkombination eller gör en rensning i skafferiet av sådant du har hemma.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten - 37 grader
  • 2 tsk salt
  • 0,5 dl brödsirap - mörk
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 dl rågmjöl - grovt
  • 9 dl vetemjöl
  • 6 dl nötter - blandade, torkade bär och frukt, till exempel mandel, tranbär, paranötter, hasselnötter, torkade plommon eller aprikoser

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vattnet. Blanda i salt, sirap, olja och grovt rågmjöl.

  2. Arbeta in lite i taget av vetemjölet. Grovhacka nötterna om det är stora nötter, vänd i dem och torkad frukt eller bär.

  3. Sätt plastfolie över eller lägg på en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

  4. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela upp degen i två bitar. Forma till två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en bakduk över och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

  5. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.

  6. Skåra bröden med en vass tandad kniv, ett snitt på längden i varje bröd. Grädda mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter.

  7. Ta ut brödet och låt svalna på galler utan bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!