Tranbärsbröd med nötter & torkad frukt

Välj torkad frukt, bär och nötter efter smak. Hitta din egen favoritkombination eller gör en rensning i skafferiet av sådant du har hemma.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten - 37 grader
  • 2 tsk salt
  • 0,5 dl brödsirap - mörk
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 dl rågmjöl - grovt
  • 9 dl vetemjöl
  • 6 dl nötter - blandade, torkade bär och frukt, till exempel mandel, tranbär, paranötter, hasselnötter, torkade plommon eller aprikoser

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vattnet. Blanda i salt, sirap, olja och grovt rågmjöl.

  2. Arbeta in lite i taget av vetemjölet. Grovhacka nötterna om det är stora nötter, vänd i dem och torkad frukt eller bär.

  3. Sätt plastfolie över eller lägg på en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

  4. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela upp degen i två bitar. Forma till två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en bakduk över och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

  5. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.

  6. Skåra bröden med en vass tandad kniv, ett snitt på längden i varje bröd. Grädda mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter.

  7. Ta ut brödet och låt svalna på galler utan bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök