Toskansk kyckling i ugn

Stycka och laga två hela kycklingar i ugnen så räcker det till många. En klassisk toskansk kryddning med rosmarin, vitlök och citron ger massor av smak och karaktär.
Allt om Mat
Foto: Lina Eriksson

Kyckling i ugn

 • 2 kycklingar - hela (á 1,2 kilo)
 • 4 vitlöksklyftor
 • 3 citroner
 • 8 kvistar rosmarin - grovt hackade
 • 0,5 dl olivolja - smakrik
 • 0,5 msk salt
 • 1 tsk svartpeppar - nymald

Gör så här

 1. Halvera kycklingarna genom att skära längs med bröstbenet och rakt igenom vid ena sidan av ryggbenet. Använd en kraftig kockkniv.

  Foto: Lina Eriksson

 2. Känn efter var vingens led är och skär av vid leden närmast bröstet.

  Foto: Lina Eriksson

 3. Skär av kycklinglåret vid leden. Skär bort löst hängande skinn från delarna. Låt bröstköttet sitta kvar på benet.

  Foto: Lina Eriksson

 4. Lägg kycklingdelarna i en bunke. Skala och skiva vitlöken. Pressa ut saften ur en citron, skiva de andra två. Blanda saft- och citronskivor med kycklingbitarna. Vänd ner vitlök, rosmarin, olivolja, salt och peppar. Låt stå i kylen 1–3 timmar.

  Foto: Lina Eriksson

 5. Sätt ugnen på 200°. Lägg kycklingbitarna i en långpanna eller i en stor ugnssäker form. Stek mitt i ugnen ca 40 min eller till minst 70° innertemperatur.

  Foto: Lina Eriksson

Tips från kocken

Kyckling som tillagas med ben får mer smak. Dessutom är det ofta bra pris på hel kyckling. Ugnsstek gärna två på en gång i långpanna så räcker det till många. Blir det mat över så passar stekt kyckling till nästa dags middag eller lunchlåda.

Kycklingen marineras med citron, olivolja och rosmarin – klassiska toskanska kryddor. I Toskana steker/grillar man ofta kycklingarna långsamt under en tyngd av tegelstenar. Det gör att kycklingdelarna pressas ner mot stekytan.

Det här receptet ovan är lite förenklat, men resultatet blir saftiga kycklingbitar med frisk, örtig smak. Servera med bulgur eller blandad sallad med bönor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!