Toscakaka

Recept på toscakaka, för många kakan med stort K. En klassisk vinnare som har sin givna plats på kalaset. Toscakakan går bra att frysa.
Allt om Mat
Toscakaka
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 125 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk mjölk

Glasyr

  • 75 g smör
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • 50 g mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst. Rör ner äggen ,ett i taget, och sedan mjölet blandat med bakpulvret. Blanda ner mjölken och häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min.

  2. Glasyr: Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, mjöl, mjölk och mandelspån. Låt blandningen sjuda ca 1 minut.

  3. Fördela glasyren över kakan  Grädda kakan lite högre upp i ugnen ytterligare 10–15 min tills glasyren får en gyllengul färg. Låt kakan svalna i formen.

Vad tyckte du om receptet?