Tortillasoppa - en soppa med lite extra sting i

Recept på en mexikansk tortillasoppa. MInska på chilin för en barnvänligare variant. Friterade tortillas kan ersättas med tortillachips.
Allt om Mat
Underbar tortillasoppa med mycket tillbehör
Underbar tortillasoppa med mycket tillbehör Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 lök - gul
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 paprika - röd
  • 2 chipotle morita chili - hela, torkade (Santa Maria)
  • 2 tsk koriander - mald
  • 2 tsk spiskummin - mald
  • 2 tärningar hönsbuljong - eller grönsaksbuljong
  • 2 förp tomater - passerade (à 400 g)
  • 6 - 7 dl vatten

Tillbehör

  • 4 tortillabröd - majs- och vete
  • 3 dl rapsolja - + 1 msk
  • 350 g kycklingkött - tärnat
  • 1 tsk salt
  • 2 avokador
  • 2 dl ost - riven
  • 1 kruka koriander
  • 2 dl gräddfil

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör. Kärna ur och skär ­paprikan i bitar. Tillsätt den och urkärnad chili. Krydda med koriander och spiskummin och fräs ca 2 min, tills löken är genomskinlig.

  2. Lägg i buljongtärningarna, häll på tomater och vatten. Sjud ca 30 min under lock på låg värme.

  3. Ta upp chilin för en mildare ­soppa eller låt den vara kvar för en soppa med hetta. Mixa soppan.

  4. Tillbehör: Dela och skär tortillabröden i fina strimlor. Hetta upp 3 dl olja i en kastrull. Fritera tortillastrimlorna tills de fått fin färg, ca 2 min. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Fräs kycklingen i 1 msk olja i en stekpanna, salta. Tärna avokadorna. Servera soppan med alla tillbehör.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!