Tortillasoppa - en soppa med lite extra sting i

Recept på en mexikansk tortillasoppa. Minska på chilin för en barnvänligare variant. Friterade tortillas kan ersättas med tortillachips.

Allt om Mat
Tortillasoppa - en soppa med lite extra sting i
Underbar tortillasoppa med mycket tillbehör Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 lök - gul
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 paprika - röd
  • 2 chipotle morita chili - hela, torkade (Santa Maria)
  • 2 tsk koriander - mald
  • 2 tsk spiskummin - mald
  • 2 tärningar hönsbuljong - eller grönsaksbuljong
  • 2 förp tomater - passerade (à 400 g)
  • 6 - 7 dl vatten

Tillbehör

  • 4 tortillabröd - majs- och vete
  • 3 dl rapsolja - + 1 msk
  • 350 g kycklingkött - tärnat
  • 1 tsk salt
  • 2 avokador
  • 2 dl ost - riven
  • 1 kruka koriander
  • 2 dl gräddfil

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör. Kärna ur och skär ­paprikan i bitar. Tillsätt den och urkärnad chili. Krydda med koriander och spiskummin och fräs ca 2 min, tills löken är genomskinlig.

  2. Lägg i buljongtärningarna, häll på tomater och vatten. Sjud ca 30 min under lock på låg värme.

  3. Ta upp chilin för en mildare ­soppa eller låt den vara kvar för en soppa med hetta. Mixa soppan.

  4. Tillbehör: Dela och skär tortillabröden i fina strimlor. Hetta upp 3 dl olja i en kastrull. Fritera tortillastrimlorna tills de fått fin färg, ca 2 min. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Fräs kycklingen i 1 msk olja i en stekpanna, salta. Tärna avokadorna. Servera soppan med alla tillbehör.

Vad tyckte du om receptet?