Tortilla med kryddsotad oxfilé, tomat- och majssalsa och chilimajonnäs

Tortilla med kryddsotad oxfilé, tomat- och majssalsa och chilimajonnäs är en festlig rätt. Här har både chili och oxfilé sotats för att få en fin liten beska. Chilimajonnäsen kan göras dagen före servering.
Mattias Larsson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4 oxfilémedaljonger - (à 130 g)
  • 100 g salladskål
  • 0,5 tsk kumminfrö - krossat
  • 1 tsk anisfrö - mortlade
  • 0,5 msk rosmarin - finhackad
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 krm svartpeppar - grovmald
  • 3 krm salt
  • 12 tortillabröd - små
  • 1 kruka koriander

Tomat- och majssalsa

  • 1 tomat
  • 1 lime
  • 150 g majskorn
  • 2 msk koriander - finhackad
  • 2 krm salt

Sotad chilimajonnäs, till 2 1/2 dl

  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Salsa: Fintärna tomaten. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda samtliga ingredienser.

  2. Sotad chilimajonnäs: Värm en gjutjärnspanna eller grillpanna till högsta temperatur. Lägg ner chilin och sota den runtom ca 5 min tills den fått en sotad yta. Finstrimla chilin och lägg den i en matberedare tillsammans med äggulor, senap, vinäger och salt. Starta mixern och tillsätt oljan sakta. Mixa till en slät majonnäs.

  3. Finstrimla salladskålen. Blanda kryddorna och gnid in dem i oxfilémedaljongerna. Värm en gjutjärnspanna eller en grillpanna till högsta temperatur. Sota oxfilén ca 2 min på varje sida. Lägg köttet på en skärbräda och låt det vila ca 5 min. Skär köttet i skivor.

  4. Servera oxfilén med tortillabröd, koriander, salladskål, salsa och chilimajonnäs.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!