Tortiglioni i krämig gratäng – enkelt recept

Tortiglioni i krämig gratäng är perfekt ”comfort food”. Välj en pastasort som fångar upp såsen till gratängen. Stekt och tärnad kyckling som finns i butik gör rätten snabbfixad.

Tortiglioni i krämig gratäng – enkelt recept
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 350 g tortiglioni - trottole eller annan kort pasta
  • 300 g kycklingkött - stekt och tärnat, Kronfågel
  • 1 pkt bacon - (140 g)
  • 1 påse babyspenat - (60 g)

Sås

  • 2 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl ost - lagrad t ex västerbottensost, lagrad präst- eller grevéost
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • gräslök

Tillbehör

  • parmesan - riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skär kycklingköttet i mindre bitar. Lägg baconskivorna på en plåt med bakplåtspapper och stek dem mitt i ugnen ca 10 min tills de blivit lite knapriga. Låt svalna.

  2. Sås: Smält smöret. Skala och pressa i vitlöken. Fräs vitlöken ca 1 minut på låg värme, passa så att den inte får färg. Rör ner mjölet och häll på mjölk och grädde. Låt såsen sjuda tills den tjocknar ca 2 min. Rör ner osten, spara lite till gratinering. Krydda med salt och peppar.

  3. Lägg pasta, kyckling och spenat i en smord ugnssäker form eller stekpanna. Smula sönder baconet och strö det över. Häll på såsen och strö över resterande ost.

  4. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min tills gratängen fått lite färg. Skär gräslök fint och strö den över gratängen. Servera med riven parmesan.

Vad tyckte du om receptet?