Torskrygg i långpanna med smörbakade rotfrukter

Recept på smörbakade rotfrukter, svarvade så kallade juliennerotfrukter, med torskrygg tillagad i långpanna. Rotfrukter och potatis bakas i en mindre långpanna med brynt smör. På toppen läggs torskrygg med mandeltoppingen.

Christina Asplund
Torskrygg i långpanna med smörbakade rotfrukter
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 4 bitar torskrygg - MSC-märkt (à 150 g)
  • 1 tsk salt - + 1 tsk
  • 1 krm nymald vitpeppar - + 1 krm
  • 6 potatisar - fasta, t ex Amandine
  • 3 morötter
  • 2 rödbetor
  • 2 palsternackor
  • 50 g smör

Topping

  • 50 g smör
  • 2 msk ströbröd
  • 50 g mandelspån
  • 2 msk sesamfrön - oskalade

Tillbehör

  • citronklyftor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Strö 1 tsk salt och 1 krm peppar över fisken. Låt den stå i kylen så länge.

  2. Skala och svarva potatis och rotfrukter i strimlor eller använd mandolin med julienneskärfunktion och lägg dem i en mindre långpanna. Strö över 1 tsk salt och 1 krm peppar. Bryn smöret och häll det över potatis och rotfrukter. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.

  3. Topping: Smält smöret och blanda med ströbröd, mandelspån och sesamfrön.

  4. Ta ut långpannan och lägg på fisken. Fördela toppingen på fisken och fortsätt tillaga ca 10 min.

  5. Servera med citronklyftor.

Vad tyckte du om receptet?