Halstrad tonfisk (tonfisktataki) med nudlar i kokosbuljong
Tonfisktataki, halstrad tonfisk på japanskt sätt, med nudlar i kokos- och misobuljong där tonfisken kommer till sin rätt med asiatiska tillbehör. Tänk på att köpa pinfärsk fisk och att inte översteka. Den är perfekt när kärnan fortfarande är rå.
Ingredienser
-
600 g
tonfiskfilé
- MSC-märkt (albacore eller skip jack)
-
4 msk
sesamfrön
- svarta eller vita
-
2 tsk
chiliflakes
-
1 msk
sesamolja
-
1 msk
flingsalt
-
1 msk
rapsolja
-
1 l
vatten
-
1 burk
kokosmjölk
- (400 ml)
-
4 msk
misopasta
- ljus
-
4 msk
soja
- ljus + 1 msk
-
6 st
limeblad
- färska
-
250 g
äggnudlar
- gärna udon
-
0,5 st
gurka
-
150 g
sockerärter
-
70 g
salladsmix
- t ex Piccante
-
2 msk
limesaft
-
1 msk
olivolja
-
1 kruka
thaibasilika
-
1 kruka
koriander
Gör så här
-
Tataki innebär att fisken snabbsteks på ytan men fortfarande har en rå kärna - en festlig, snabbgjord rätt. Man kan göra fisken i förväg, den ska inte vara varm. Nu finns MSC-märkt tonfisk att köpa, men rätten blir minst lika god med lax.
-
Skär fisken i fyra bitar, först på längden och sedan mitt itu till fyra smala bitar.
-
Blanda sesamfrön och chiliflakes. Gnid in tonfiskbitarna med sesamolja och rulla sedan i sesamblandningen. Krydda med flingsalt.
-
Bryn bitarna i olja i het panna, 20–30 sekunder på varje sida. Lägg upp på fat.
-
Vispa ihop vatten, kokosmjölk, 4 msk misopasta, 4 msk soja och limeblad i en kastrull. Småkoka ca 5 min.
-
Lägg nudlarna i buljongen och koka tills de blir mjuka, ca 5 min.
-
Skiva gurkan tunt, gärna på mandolin. Finstrimla sockerärterna och lägg en i skål. Blanda sallad, limesaft, 1 msk soja och olja.
-
Skär tonfisken i ca 1 cm tjocka skivor. Fördela nudlarna med lite kokosbuljong i djupa tallrikar. Toppa med örter, sallad och tonfisk