Tonfisk med ananas, sesammajo och friterad sötpotatis

Grilla bara tonfisken någon minut på varje sida så blir den riktigt saftig. Om man inte vill fritera går det även bra att rosta sötpotatisstrimlorna i ugnen.
Allt om Mat

Tonfisk

  • 600 g tonfisk - (MSC-märkt albacor eller skipjack)
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 citroner

Salsa

  • 1 ananas - färsk
  • 2 salladslökar
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 msk lime - pressad
  • 70 g rucola

Sesammajonnäs

  • 1,5 dl hellmans majonnäs
  • 0,5 tsk lime - pressad
  • 2 krm sesamolja
  • 1 krm salt

Friterad sötpotatis

  • 3 sötpotatisar - (600 g)
  • 1 l rapsolja
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Salsa: Ansa och skär bort skalet på ananasen. Dela den på längden och skär i två delar. Skär bort mittstocken, skiva ananasen tunt. Finstrimla salladslöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda ananas, chili, salladslök och limesaft.

  2. Sesammajonnäs: Blanda majonnäs, limesaft, sesamolja och salt.

  3. Sötpotatis: Skala och finstrimla sötpotatisen. Värm oljan till 180 grader. Fritera i omgångar tills den är riktigt krispig. Låt rinna av på hushållsapper. Strö på salt.

  4. Skär tonfisken i ca 2 cm tjocka skivor. Pensla den med olja. Strö på salt och peppar. Grilla fisken ca 2 min på varje sida. Skär citronerna i halvor och grilla dem ca 1 minut på varje sida.

  5. Blanda ananassalladen med rucola och lägg på fisken. Servera med sötpotatis, sesammajonnäs och grillad citron.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!