Tomatsoppa
Recept på tomatsoppa. Potatis och morot behöver koka lite längre, så de kokas först i vattnet. Tar du rotselleri istället för stjälkselleri ska den också kokas med från början. Dryga ut och piffa till med fler skafferifynd så blir den ännu matigare.
Ingredienser
-
150 g
potatis
-
1
morot
-
1 l
vatten
-
1
gul lök
- liten
-
1
vitlöksklyfta
-
1
röd chili
- t ex spansk peppar
-
2 stjälkar
selleri
-
2
grönsaksbuljongtärningar
-
1 burk
tomater
- krossade (400 g)
-
1 burk
körsbärstomater
- (400 g)
-
2 krm
salt
-
1 dl
risoni (barilla)
- eller röda linser
Tillbehör
-
pumpakärnor
- rostade
-
grön paprika
- finhackad
Gör så här
-
Skala potatis och morot och skär i bitar. Koka i vattnet i en gryta under lock ca 10 min. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chilin. Ansa och strimla sellerin. Lägg grönsakerna i soppan och tillsätt buljongtärningarna. Sjud under lock ca 5 min.
-
Tillsätt de krossade tomaterna och koka ca 2 min. Mixa soppan med mixerstav. Tillsätt körsbärstomaterna. Krydda med salt.
-
Koka risonin separat enligt anvisning på förpackningen. Blanda ner i soppan vid servering. Rosta pumpakärnorna i torr stekpanna på låg värme. Strö dem och paprika över varje portion soppa.
-
Soppor är lätta att dryga ut med till exempel kokt ris, pasta eller nudlar.