Tomatsås till pizza
En god tomatsås gör underverk för pizzan. De rostade tomaterna får en djup och härlig smak.
Ingredienser
-
15 stora
tomater
-
1
schalottenlök
-
1
vitlöksklyfta
-
0,5 kruka
timjan
-
0,5 kruka
basilika
-
0,5 dl
olivolja
-
2 tsk
salt
-
0,5 tsk
svartpeppar
- nymald
-
2 msk
äppelcidervinäger
-
2 msk
strösocker
Gör så här
-
Sätt ugnen på 250°C. Halvera tomaterna. Lägg dem i en ugnssäker form med snittytan uppåt.
-
Skala och finhacka lök och vitlök. Strö löken över tomaterna. Krydda med salt och peppar. Ringla olja över tomaterna.
-
Tillaga tomaterna mitt i ugnen tills de börjar få färg och mjukna, ca 30 min.
-
Ta ut tomaterna och mixa dem med sin vätska med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!).
-
Häll över i en kastrull, tillsätt örterna och koka utan lock tills såsen börjar tjockna, ca 20 min. Smaka av med vinäger och socker.
Foto: photographer Ulrika Ekblom.www.ulrikaekblom.se
tomatsås
-
Sås som inte används direkt kan förvaras i kylen 1 vecka eller frysas in (häll såsen i en iskubslåda så är det enkelt att ta fram lite åt gången).