Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Tomatsås från Ligurien

Recept på tomatsås från Ligurien. Favoritsåsen görs av riktigt smakrika tomater och sardeller. Bra att ha färdig i frysen till pasta, pizza eller lasagne. Tänk på att inte fylla burkarna ända upp om de ska frysas. 

Tomatsås från Ligurien
Tomatsås från Ligurien
Tomatsås från Ligurien
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 2 gula lökar - stora
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 dl tomatpuré
  • 2 msk sardellcréme - eller 4 sardellfiléer
  • 1,5 kg tomater
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 2 tsk honung
  • 1,5 msk oregano
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 kruka basilika

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i olja i en stor vid panna. Tillsätt tomatpuré och sardeller och fräs ytterligare 1–2 min. 

  2. Skär tomaterna i bitar. Läggdem i pannan. Häll i vinet och tillsätt honung och oregano. Krydda med salt och peppar. Låt såsen sjuda på låg värme utan lock ca 25 min. Skär basilikan grovt och rör ner den. Låt såsen kallna. 

  3. Häll såsen i burkar eller ziplockpåsar. De som inte ska användas inom en vecka fryses in.

Vad tyckte du om receptet?