Vegetarisk paj med färska tomater

Recept på matig vegetarisk med ricotta och färska tomater. Den här pajen smakar gott varm eller kyld. Passar fint i matlådan, på picknick eller buffé.

Lena Söderström
Vegetarisk paj med färska tomater
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

Deg

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör - kylskåpskallt och tärnat
  • 1 stort ägg - kylskåpskallt

Fyllning

  • 200 g ricotta
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 200 g gratängost
  • 0,25 - 0,5 krm cayennepeppar

Topping

  • 300 g tomater - gärna blandade färger och sorter
  • 1 - 2 tsk jungfruolivolja
  • flingsalt - nymalen svartpeppar
  • basilikablad - plockade

Gör så här

  1. Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägg och vatten under maskinens gång och kör till en smidig deg.

  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbara kanter, ca 20 cm i diameter, så att den täcker botten och kommer upp lite över kanten, det håller degen på plats under gräddningen. Nagga degen med en gaffel. Ställ i frysen ca 30 minuter.

  3. Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda pajen i mitten av ugnen ca 15 minuter.

  4. Blanda ricotta, grädde och ägg i en bunke. Blanda i gratängost. Smaka av med salt och peppar.

  5. Häll fyllningen i pajen.

  6. Skiva stora tomater. Dela mellanstora tomaterna. Cocktailtomater behöver inte delas.

  7. Toppa pajen med tomaterna. Ringla över olivoljan, salta och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter, eller tills fyllningen har stannat och pajen fått fin färg. Låt svalna och garnera med nymalen svartpeppar och basilikablad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök