Recept från Mitt kök
Vegetarisk paj med färska tomater
Recept på matig vegetarisk med ricotta och färska tomater. Den här pajen smakar gott varm eller kyld. Passar fint i matlådan, på picknick eller buffé.
Ingredienser
Deg
-
3 dl
vetemjöl
-
150 g
smör
- kylskåpskallt och tärnat
-
1 stort
ägg
- kylskåpskallt
Fyllning
-
200 g
ricotta
-
2 dl
vispgrädde
-
3
ägg
-
200 g
gratängost
-
0,25 - 0,5 krm
cayennepeppar
Topping
-
300 g
tomater
- gärna blandade färger och sorter
-
1 - 2 tsk
jungfruolivolja
-
flingsalt
- nymalen svartpeppar
-
basilikablad
- plockade
Gör så här
-
Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägg och vatten under maskinens gång och kör till en smidig deg.
-
Tryck ut degen i en pajform med löstagbara kanter, ca 20 cm i diameter, så att den täcker botten och kommer upp lite över kanten, det håller degen på plats under gräddningen. Nagga degen med en gaffel. Ställ i frysen ca 30 minuter.
-
Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda pajen i mitten av ugnen ca 15 minuter.
-
Blanda ricotta, grädde och ägg i en bunke. Blanda i gratängost. Smaka av med salt och peppar.
-
Häll fyllningen i pajen.
-
Skiva stora tomater. Dela mellanstora tomaterna. Cocktailtomater behöver inte delas.
-
Toppa pajen med tomaterna. Ringla över olivoljan, salta och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter, eller tills fyllningen har stannat och pajen fått fin färg. Låt svalna och garnera med nymalen svartpeppar och basilikablad.