Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Tomatpaj med lök och sardeller

Tomatpajen med god umamismak har sälta från sardeller. Pajen är godast ljummen eller rumsvarm. I botten ligger riven ost som skyddar degen från att bli blöt av tomaterna. Ta den ost som finns hemma, både lite starkare ost eller en mild fungerar bra.

Tomatpaj med lök och sardeller
Tomatpaj med lök och sardeller
Tomatpaj med lök och sardeller
Recept på tomatpaj med sardeller Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 kyld pajdeg - med smör (230 g)
  • 75 g ost - grovriven
  • 250 g babyplommontomater
  • 1 färsk lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 4 sardeller

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Rulla ut pajdegen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg osten i en cirkel på degen men inte ända ut till kanten, spara några cm runtom.

  2. Halvera tomaterna. Skär löken i tunna klyftor. Blanda tomaterna med rosmarin, olja, salt och peppar.

  3. Lägg tomatblandning på degen. Halvera sardellerna längs med och lägg dem över tomaterna. Vik upp kanterna på degen.

  4. Grädda i nedre delen av ugnen i 15–20 min tills tomater, lök och kanter har fått lite färg. Låt svalna innan servering.

Vad tyckte du om receptet?