Tomater och aubergine med burrataost

Tomater och aubergine med burrataost är en grön liten festrätt. Sälta, syra och umami är det som man hittar i denna enkla rätt som lagar sig själv i ugnen. Tomaterna blir härligt såsiga och auberginen blir mild och krämig. Under ligger ett frasigt surdegsbröd.

Tomater och aubergine med burrataost
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 400 g aubergine
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja - + 2 + 2 + 1 msk
  • 500 g tomater - små, gärna olika färger och några på kvist
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk timjan - färsk, repad
  • 2 msk kapris
  • 2 burrataostar - (à 200 g)
  • 4 skivor surdegsbröd - vitt
  • 4 basilikakvistar
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225° och gärna varmluft. Skär auberginen i 8 klyftor eller skivor, 1 1/2 cm  tjocka. Salta på snittytorna och låt stå ca 10 min. Torka av vätskan som bildas på ytan och pensla med 2 msk olja.

  2. Halvera hälften av tomaterna, behåll resten hela. Låt de hela sitta kvar på sin kvist. Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Blanda vitlöken med timjan och 2 msk olja och vänd försiktigt runt tomaterna. Lägg tomaterna på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med aubergine och kapris. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 30 min.

  3. Stek brödskivorna i 2 msk olja och halvera dem. Dela varje burrataost i 4 bitar. Lägg tomater, aubergine och kapris på bröd-skivorna. Lägg på ost och strö över basilikablad, flingsalt och peppar. Ringla över 1 msk olja och servera.

Vad tyckte du om receptet?