Tomater och aubergine med burrataost

Tomater och aubergine med burrataost är en grön liten festrätt. Sälta, syra och umami är det som man hittar i denna enkla rätt som lagar sig själv i ugnen. Tomaterna blir härligt såsiga och auberginen blir mild och krämig. Under ligger ett frasigt surdegsbröd.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 400 g aubergine
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja - + 2 + 2 + 1 msk
  • 500 g tomater - små, gärna olika färger och några på kvist
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk timjan - färsk, repad
  • 2 msk kapris
  • 2 burrataostar - (à 200 g)
  • 4 skivor surdegsbröd - vitt
  • 4 basilikakvistar
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225° och gärna varmluft. Skär auberginen i 8 klyftor eller skivor, 1 1/2 cm  tjocka. Salta på snittytorna och låt stå ca 10 min. Torka av vätskan som bildas på ytan och pensla med 2 msk olja.

  2. Halvera hälften av tomaterna, behåll resten hela. Låt de hela sitta kvar på sin kvist. Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Blanda vitlöken med timjan och 2 msk olja och vänd försiktigt runt tomaterna. Lägg tomaterna på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med aubergine och kapris. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 30 min.

  3. Stek brödskivorna i 2 msk olja och halvera dem. Dela varje burrataost i 4 bitar. Lägg tomater, aubergine och kapris på bröd-skivorna. Lägg på ost och strö över basilikablad, flingsalt och peppar. Ringla över 1 msk olja och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!