Tomatcarpaccio på grillat vitlöksbröd

Recept på tomatcarpaccio på grillat vitlöksbröd med friterad basilika. Att fritera basilika är enkelt och effektfullt. Det går förstås också att servera basilikan naturell.
Petra Lindstrand
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 g kvisttomater - små
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk olivolja - + 1 msk + 1/2 msk
  • 2 krm flingsalt - + 1/2 tsk
  • 2 ciabattabröd - små
  • 1 dl ricottaost
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 25 g parmesan

Gör så här

  1. Skär tomaterna i riktigt tunna skivor. Repa bladen från basilikan. Stek bladen i 2 msk olja på medelvärme 1–2 min, tills de blivit lite frasiga. Lägg på hushållspapper och strö över 2 krm flingsalt.

  2. Skär bröden i skivor och stek dem i 1 msk olja på båda sidor i het panna så att de får fin färg. Ta upp och gnid dem med en halverad vitlöksklyfta.

  3. Bred ricotta på bröden och fördela tomatskivorna över. Ringla på 1/2 msk olja och krydda med 1/2 tsk flingsalt och peppar.

  4. Riv parmesanosten på rivjärn. Strö basilikabladen på bröden och toppa med parmesan.

 

Passande varmrätt: 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!