Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Tomat- och fetaostpaj  

Tomat- och fetaostpaj kan serveras antingen varm eller kall.

Tomat- och fetaostpaj  
Tomat- och fetaostpaj  
Tomat- och fetaostpaj  
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 2 - 3 msk vatten

Fyllning

  • 4 tomater
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 lagerblad
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • 4 tomater - gärna i olika färger och storlekar
  • 150 g fetaost
  • 12 oliver - gröna

Tillbehör

  • salld

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Hacka ihop smör, mjöl och salt i en matberedare. Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i frysen ca 10 min.

  2. Fyllning: Tärna tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja ca 3 min. Tillsätt tomater, tomatpuré och lagerblad och häll i vattnet. Krydda med socker, salt och peppar. Låt sjuda utan lock ca 15 min.

  3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  4. Skär tomaterna till toppingen i skivor. Smula fetaosten.

  5. Bred ut tomatröran i pajskalet och lägg på tomatskivorna. Strö över fetaost och oliver. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

  6. Servera pajen med sallad.

Vad tyckte du om receptet?