Tom yam med räkor

En klar värmande buljongsoppa med sting och smak av chili, citrongräs, galanga och koriander. Recept av Christina Asplund.
Mitt Kök
Foto Thomas Carlén
Foto Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 stjälk citrongräs
  • 0,5 chili - röd spansk eller 1 tsk chiliflakes
  • 2 cm ingefära - eller galanga
  • 1 schalottenlök
  • 2 kaffirlimeblad
  • 1 dl ostronskivling
  • 0,5 l kycklingbuljong
  • 0,5 lime - pressad saft
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk strösocker

Till servering

  • 175 g räkor - skalade
  • 1 salladslök

Gör så här

  1. Krossa citrongräsets nedre del med knivskaftet. Skär citrongräset i bitar. Skala och skär galanga eller ingefära och schalottenlök i skivor. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Lägg allt i en burk med lock, tillsammans med kaffir limebladen och rivna ostronskivlingar. Blanda pressad limesaft, fisksås och strösocker i en liten burk.

  2. Koka upp kycklingbuljongen i en gryta på stormköket. Tillsätt grönsakerna från burken. Låt koka i 10 minuter. Smaksätt med limejuice, fisksås och strösocker. Låt koka i 3 minuter.

  3. Lägg räkorna i serveringsskålar och ös över den heta buljongen. Skiva och strö över salladslök.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök