Tom yam goong räksoppa

40 min Den syrliga och starka soppan ska smaka lite salt, lite surt och lite starkt. Här serveras den som en liten förrätt. I Thailand används tigerräkor, men här har vi vanliga räkor med skal. Räcker till 4 personer som huvudrätt.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 800 g räkor - stora, med skal
  • 6 kaffirlimeblad
  • 1 citrongräs
  • 10 g galangal - bit
  • 2 burk kokosmjölk - 12 %, á 400 g
  • 1 påse lobo tom yam paste - (30 g eller 2 msk pasta)
  • 1 tsk tamarinde pasta - eller saft av 1 lime
  • 1,5 msk chili oil pasta
  • 2 msk fisksås
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 paprika - gul
  • 4 champinjoner
  • 4 salladslökar

Garnering

  • koriander - färsk
  • thaibasilika

Gör så här

  1. Skala räkorna och ställ dem i kylen.

  2. Dra bort nerven från limebladet, banka och dela citrongräset i bitar, skiva galangalroten tunt.

  3. Koka upp kokosmjölk i en kastrull och tillsätt tom yam paste, limeblad, citrongräs, galangal, tamarindpasta, chili oil pasta och fisksås. Låt sjuda ca 20 min på svag värme utan lock.

  4. Klyfta tomaterna, kärna ur och skär paprikan eller champinjoner i bitar, skiva salladslökarna. Lägg grönsakerna och räkorna i 6 portionsskålar. Sila soppan och häll den i skålarna. Garnera med koriander och basilika. Servera direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!