Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Tom kha pla – thailändsk kokossoppa med lax

En variant på den mer kända soppan Tom kha gai. Här görs soppan med fisk i stället för kyckling. Soppan är krämig, smakrik och med en liten hetta.
Petra Lindstrand
Tom kha pla – thailändsk kokossoppa med lax
Tom kha pla – thailändsk kokossoppa med lax
Tom kha pla – thailändsk kokossoppa med lax
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 5 dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 citrongrässtjälkar
  • 1 bit ingefära - (40 g)
  • 3 msk lime - pressad
  • 2 burkar kokosmjölk - (à 400 ml)

Nam pla

  • 2 röda chili - spansk peppar eller thaichili 
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk asiatisk fisksås
  • 2 msk lime - pressad
  • 0,5 msk strösocker

Tillbehör

  • basmatiris - eller nudlar

Garnering

  • 1 kruka koriander - eller thaibasilika

Gör så här

  1. Nam pla: Skala, kärna ur och finstrimla chilin (behåll kärnorna om du gillar hetta). Skala och finhacka vitlöken. Blanda samman chili, vitlök, fisksås, limesaft och socker.

  2. Koka upp vattnet med buljongtärningar i en kastrull. Banka kraftigt på citrongräsen och skär dem i 5 cm stora bitar. Skiva ingefäran. Lägg citrongräs och ingefära i buljongen. Koka upp och sjud utan lock i ca 10 min. Vispa i kokosmjölk och nam pla.

  3. Skär laxen i tärningar. Lägg bitarna i soppan och låt soppan sjuda i 3–5 min.

  4. Servera gärna med ris eller nudlar som du själv lägger i soppan. Garnera med örter.

Vad tyckte du om receptet?