Tom kha gai (soppa med galangal och kyckling) 

Tom kha gai, soppa med galangal och kyckling, är en klassisk thailändsk soppa. Balansen mellan de tre S:en i soppan ska vara följande – först ska man känna syran sedan sötman och sist sältan.
Sophie Berlin
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 8 dl kokosmjölk
  • 3 dl vatten
  • 0,5 tärning hönsbuljong
  • 25 g galangal
  • 1 citrongräs
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 4 kaffirlimeblad
  • 500 g kycklingfilé
  • 150 g champinjoner - små
  • 1 gul lök
  • 3 tomater
  • 2,5 msk fisksås - asiatisk
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2,5 msk lime - pressad

Garnering

  • 1 kruka koriander

Gör så här

  1. Koka upp kokosmjölk, vatten och ­buljongtärning.

  2. Skär galangal och citrongräs snett på längden. Kärna ur och skär chilin i ringar. Lägg galangal, citrongräs och chili i grytan tillsammans med limebladen. Låt sjuda under lock ca 5 min.

  3. Skär kycklingfiléerna i ca 1 cm tunna skivor. Ansa och halvera eventuellt champinjonerna. Skala och skär löken i tunna klyftor. ­Kärna ur tomaterna och skär dem i grova bitar.

  4. Lägg kyckling, champinjoner och lök i buljongen. Tillsätt fisksås, socker och salt. Sjud ca 3 min.

  5. Tillsätt tomater och limesaft precis före servering. Garnera med grovhackad koriander.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!