Toast med mozzarella, pistaschpesto och avokado

Med lite omsorg och fina ingredienser blir mackan perfekt middagsmat. Här en ny favorit - en vegetarisk toast på råglevain med avokado, pistaschpesto och mozzarella. En riktigt mättande och god vegomacka.

Petra Lindstrand
Toast med mozzarella, pistaschpesto och avokado
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 8 skivor råglevain - toastbröd
  • 2 mozzarella - (à 125 g)
  • 2 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 dl pistaschpesto - se recept
  • 12 kronärtskockor - marinerade, i bitar
  • 2 avokador
  • 50 g babyspenat
  • 4 msk syrad morot - t ex Tistelvind
  • 2 msk olivolja

Pistaschpesto

  • 2 dl pistaschnötter - skalade och osaltade
  • 1 kruka basilika
  • 0,5 vitlöksklyfta
  • 1,5 dl olivolja
  • 2 dl pecorino - eller parmesanost, riven
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Pesto: Lägg alla ingredienser i en mixerskål och mixa till en grov pesto.

  2. Bred pesto på bröden. Skiva mozzarellaosten och fördela skivorna på brödskivorna. Krydda med flingsalt och peppar.

  3. Grovhacka kronärtskockorna och strö dem på hälften av brödskivorna. Skala, kärna ur och skiva avokadorna. Fördela avokado, spenat och morot över kronärtskockorna. Lägg på de andra brödskivorna och tryck ihop.

  4. Stek toasten i olja under press på medelvärme i en vid stekpanna tills bröden fått färg och osten smält. Eller grilla i smörgåsgrill.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset! Om du inte hittar osaltade nötter kan du köpa saltade,  uteslut då saltet i peston. Peston som blir över kan du röra ner i en pasta.