Tjälknöl

Tjärknöl på älgrostbiff. Ett klassiskt recept på tjälknöl som smakar fantastiskt till en gräddig rotfruktsgratäng eller i en macka med surkål och majonnäs.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1 älgrostbiff - (ca 1 1/2 kilo) fryst

Ingredienser

  • 1 l vatten
  • 0,75 dl salt
  • 1,5 msk strösocker
  • 10 svartpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 5 enbär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 75°. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga det mitt i ugnen 6–8 timmar, till 60° innertemperatur.

  2. Koka upp alla ingredienser till lagen så att salt och socker löses upp. Låt lagen kallna.

  3. Lägg det varma köttet i lagen och låt stå i kylen 6–8 timmar.

  4. Ta köttet ut lagen och skär det i tunna skivor. Servera det till ­exempel med potatisgratäng.

Att dricka till älgbogen

Ro-Rée Saint Joseph 2012, Frankrike, 149 kr.

Rött, smakrikt rhônevin med tät björnbärsliknande smak. Inslag av violer, örter och liten pepprig ton. Balanserade syror.

Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan.  Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!