Tjälknöl av älg - recept

Enkelt recept på tjälknöl gjord på fryst älgstek. Tjälknöl tillagas från att vara fryst under 8-10 timmar på svag värme i ugnen. Skivas sedan tunt och serveras med en krämig gratäng.
Mitt Kök
Tjälknöl av älg - recept
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1,3 kg älgstek - djupfryst

Lag

  • 1 l vatten
  • 4 msk salt
  • 1 msk socker
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk repad timjan
  • 4 persiljekvistar
  • 8 enbär
  • 10 svartpeppar - hel

Gräddfilssås

  • 0,5 dl rårörda lingon
  • 1 tsk konjak - ev
  • 2 dl gräddfil
  • salt
  • peppar

Mandelpotatisgratäng

  • 1 kilo mandelpotatis
  • 0,5 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl lagrad ost - riven
  • salt
  • peppar
  • 2 dl grädde

Till garnering

  • örter
  • lingon

Gör så här

  1. Värm ugnen till 80 grader. Lägg den frysta älgsteken i en ugnsfast form och ställ in formen i nedre delen av ugnen i 8–10 timmar. Innertemperaturen på köttet bör vara cirka 65 grader för rosa kött.

  2. Lag: Koka upp vatten, salt och socker. Låt lagen kallna i vattenbad. Tillsätt skalad och klyftad lök, skalad och skivad vitlök, timjan och persilja, krossade enbär och svartpeppar.

  3. Lägg ner det varma köttet i en rostfri bunke och häll över den kalla lagen. Låt stå i kylen i minst 5 och högst 8 timmar. Ta upp och torka av steken. Skär den i tunna skivor, skärmaskin rekommen­deras. Lägg köttet på ett fat och garnera med örter och lingon.

  4. Sås: Blanda lingon med konjak och gräddfil. Smaka av med salt och peppar.

  5. Mandelpotatisgratäng: Värm ugnen till 225 grader. Skrubba och skölj potatisen med tunt skal. Skär i 3 millimeter tunna skivor. Skär purjolök i skivor. Krossa, skala och hacka vitlöksklyftan. Fräs purjolök och vitlök i en smord, ugnsfast form eller i portionsformar i ugnen i cirka 5 minuter. Vänd ner potatisen med osten, salta och peppra. Häll över grädde. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter.

  6. Servera tjälknölen med potatis­gratäng, gräddfilssås och syltade kantareller.

Vad tyckte du om receptet?

Syltade kantareller är också gott till, recept hittar du här.

Recept från Mitt kök