Tiramisutårta

Avsluta middagen med en krämig, läcker tiramisutårta. Receptet kommer från boken Desserter (Semic) av Emma Brink Rask.
Emma Brink Rask
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Kaffelag

  • 1 dl espresso - eller starkt kaffe (100 g)
  • 1 dl marsalavin - (100 g)
  • 0,5 dl florsocker - (30 g)

Mascarponekräm

  • 2 äggulor - (50 g)
  • 0,5 dl strösocker - (50 g)
  • 250 g mascarpone - rumsvarm
  • 1,5 dl vispgrädde - (150 g), kylskåpskall

Montering och garnering

  • 24 savoiardikex
  • 2 msk kakao

Gör så här

  1. Kaffelag: Rör ihop det varma kaffet med marsalavin och florsocker. Ställ det åt sidan och låt det svalna.

  2. Mascarponekräm: Vispa äggulor och strösocker i en bunke över vattenbad tills sockerkristallerna har smält och smeten är vit och fluffig. Ta bunken från värmen och rör ner mascarpone. Rör tills smeten är klumpfri.

  3. Vispa vispgrädden ganska hårt och vänd ner den i äggblandningen. Häll krämen i en spritspåse, försedd med en rund tyll.

  4. Ta fram fatet som du vill servera tiramisun på, ställ en rund tårtring (ca 20 cm i diameter) eller en springform utan botten på fatet. Klä insidan av formens kant med tårtplast eller remsor av bakplåtspapper.

  5. Bryt av de yttersta delarna på hälften av savoiardikexen och lägg dem längs formens kant (de brutna sidorna ska peka mot mitten). Fyll på med resten av de brutna kexen tills du har fyllt hela ytan. Pensla kexen med hälften av kaffelagen. När de har blivit fuktiga kan du trycka ihop dem lite och klämma in något kex till.

  6. Spritsa krämbollar på kexen. Börja längs ytterkanten och gör ringar av bollar in mot mitten. Toppa med ytterligare ett lager kex och kaffelag på samma sätt. Spritsa resten av krämen på kexen.

  7. Låt tårtan stå i kylskåp för att sätta sig i minst 3–4 tim, men gärna över natten. Lossa formen och dra försiktigt bort tårtplasten eller bakplåtspappret. Pudra kakan med kakao. Servera tiramisun kall.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!