Tiramisù

Tiramisù är den klassiska desserten med mascarponekräm och kaffeindränkta kex som alltid gör succé.
Carolina Hofberg
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron
  • 1,5 dl florsocker
  • 375 g mascarponeost
  • 0,75 dl espressokaffe - starkt, kallt
  • 0,75 dl konjak
  • 15 savoiardikex

Garnering

  • kakao

Gör så här

  1. Dela äggen. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa äggulor, florsocker och vaniljfrön vitt och pösigt. Blanda i citronskalet.

  2. Vispa försiktigt ner mascarponen till en jämn smet. Det är viktigt att smeten inte vispas för länge eller för hårt, då blir den lätt lös.

  3. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd försiktigt ner dem i mascarponekrämen.

  4. Blanda kaffe och konjak. Täck botten på en form med savoiardikex. Droppa över hälften av kaffeblandningen. Bred på ett lager mascarponekräm.

  5. Upprepa samma sak en gång till: kex, kaffeblandning och sist ett lager mascarponekräm.

  6. Sikta över kakao i ett jämnt lager. Låt tiramisùn stå övertäckt i kylen ca 4 timmar. Sikta över lite extra kakao vid servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!