Tiramisu

Recept på tiramisù, en klassisk dessert från Italien. Krämig och enkel att bjuda på till festmiddagen.
Allt om Mat
Foto: Ulf Svensson

Tiramisu

 • 2 dl espresso
 • 2 - 3 msk Kahlua - (kaffelikör)
 • 200 g savoiardikex
 • 2 äggvitor
 • 4 äggulor
 • 1 dl strösocker
 • 2 dl vispgrädde
 • 500 g mascarpone
 • 1 msk kakaopulver

Gör så här

 1. Blanda kaffe och likör och låt det kallna. Lägg hälften av kexen tätt i en form. Droppa hälften av kaffeblandningen över kexen.

  Foto: Svensson, Svensson o Svensson Heliosg. 3 S-120 30

 2. Du behöver tre bunkar, och för att slippa diska vispen mellan varje vispning är det bra att börja med att vispa äggvitorna till ett hårt skum. Sedan äggulor och socker vitt och pösigt och sist grädden. Blanda mascarponen med äggulevispet. Blanda därefter ner vispad grädde och sist vispad äggvita.

  Foto: Svensson, Svensson o Svensson Heliosg. 3 S-120 30

 3. Bred ut hälften av krämen i ett jämnt lager på de indränkta kexen. Lägg på ett nytt lager kex, dränk in dem med resten av kaffeblandningen och överst ett lager med resten av krämen.

  Foto: Svensson, Svensson o Svensson Heliosg. 3 S-120 30

 4. Pudra över kakaopulver och låt tiramisùn stå kallt minst 1 timme före servering.

  Foto: Svensson, Svensson o Svensson Heliosg. 3 S-120 30

 5. Servera!

 6. Tiramisu betyder ”dra upp mig”. Och visst har denna lättlagade, italienska färskostdessert en sällsam förmåga att pigga upp – all krämig mascarpone till trots. Kanske något att tacka espresson för? Många regioner i Italien hävdar att det är där som den första tiramisun skapades, men inget går att med säkerhet fastställa och diskussionerna fortsätter. Hursomhelst är denna dessert delikat och dessutom riktigt lättlagad. Det behövs ingen ugn såvida du inte tänker baka kexen eller sockerkakan själv.

 7. Savoiardikex finns att köpa i de flesta större matbutiker men går att ersätta med sockerkaka av samma typ som en tårtbotten, d v s en sockerkaka bakad utan fett. Tiramisun spetsas med den alkohol man tycker bäst om, t ex konjak eller amaretto. Själv tycker jag att kaffelikören Kahlúa är godast. Den som inte vill ha någon alkohol alls kan blanda i samma mängd chokladdryck eller helt enkelt mer kaffe.

Vad tyckte du om receptet?

Att dricka till tiramisù

Välj gärna ett sött starkvin med god och lång smak. Det krävs en rik smak för att inte förblekna tillsammans med den krämiga och kaffesmakande desserten.