Timjandoftande svamp- och ostpaj

Blandade svampar som du plockat i grönsaksdisken trivs tillsammans i den goda pajen. Välj till exempel kunglig ostronsvamp, kastanjchampinjoner, ostronskivling eller skiitake till pajen.
Lena Söderström
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör - kylskåpskallt
  • 1 ägg - kylskåpskallt

Fyllning

  • 400 g blandsvamp
  • 1 knippa salladslök
  • 3 msk rapsolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 tsk timjan - torkad

Ägg- och ostsmet

  • 3 ägg
  • 3 dl mellangrädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 200 g gratängost - riven

Garnering och servering

  • timjankvistar
  • flingsalt
  • svartpeppar - nymald
  • 2 dl crème fraiche

Gör så här

  1. Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i tunna skivor. Nyp ihop till smulig deg. Tillsätt ägget, rör om och arbeta ihop till en smidig pajdeg. Tryck ut degen i en pajform, cirka 22 cm i diametern, så att den kommer upp lite över kanten. Nagga. Låt pajen vila i kylskåp i cirka 30 minuter.

  2. Värm ugnen till 225 grader. Sätt pajen i mitten av ugnen och förgrädda i cirka 15 minuter. Ta ut pajen. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader.

  3. Fyllning: Hacka svampen, spara gärna några fina svampskivor eller bitar till garneringen. Ansa och skiva löken. Stek svamp och lök i oljan i cirka 10 minuter. Salta, peppra. Blanda i smulad timjan.

  4. Vispa ihop ingredienserna till äggsmeten i en bunke, vänd ner svamp och lök och blanda ihop. Häll fyllningen i pajen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.

  5. Garnering: Fräs den sparade svampen i oljan bara tills den får lite färg. Lägg svampen och timjankvistarna över pajen och grädda i ytterligare 20–30 minuter. Låt pajen vila i minst 30 minuter före serveringen. Smula över lite flingsalt. Servera med crème fraiche.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Leva & Bo.