”Tilslørte bondepiker” i glas

Klassisk norsk dessert som betyder beslöjade bondflickor på svenska. Den här varianten innehåller rostade kardemummabullar och härligt karamelliserade äpplen tillsammans med lättvispad grädde.

Sara Aasum Hultberg
”Tilslørte bondepiker” i glas
Foto: Helén Pe / Helén Pe

Ingredienser

  • 3 kardemummabullar - dagsgamla, ca 200 g

Karamelliserade äpplen

  • 3 röda äpplen
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk citronsaft - pressad
  • 25 g smör
  • 0,25 dl calvados

Till servering

  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft. Skär bullarna i centimeterstora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta bitarna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna och krossa dem sedan en aning.

  2. Karamelliserade äpplen: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.

  3. Värm upp strösocker och vatten i en kastrull på medeltemperatur och koka till en gyllene karamell, ca 180 grader. Vinkla kastrullen lite under tiden för att jämna ut såsen. Sänk värmen och tillsätt citronsaft, smör, calvados och äppelbitar. Låt det koka upp.

  4. Höj värmen till medeltemperatur och låt koka ihop tills äpplena känns mjuka, i ca 10 min. Ta av kastrullen från plattan och låt äpplena svalna.

  5. Varva äpplena med bullsmulor och lättvispad vispgrädde i fina glas och servera desserten direkt.

Vad tyckte du om receptet?