Tigerkaka – glutenfritt recept

Enkelt recept på sockerfri, saftig och god tigerkaka utan gluten. Om man vill kan man smaksätta smeten till den ljusa delen av kakan med finrivet skal från en halv apelsin.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 150 g smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl lättströ - eller sötströ
  • 4 ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk kakao
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • smör och mandelmjöl - till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj en sockerkaksform med smör och bröa den med mandelmjöl.

  3. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, fiberhusk och bakpulver i en skål.

  4. Smält smöret i en kastrull, dra av från värmen och tillsätt grädden.

  5. Vispa upp lättströ eller sötströ och ägg fluffigt. Vispa i smörblandningen, crème fraiche och de torra ingredienserna.

  6. Dela upp smeten i två skålar. Vispa i kakao i den ena och vaniljpulver i den andra. Häll upp smeten i formen och rör runt med en gaffel.

  7. Grädda mitt i ugnen i 45 minuter. Ta ut kakan och låt den vila 4-5 minuter i formen. Vänd sedan upp kakan på ett fat och låt den svalna under locket.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök