Thaigryta med lax och röd curry

Recept på krämig thaigryta med lax. Den här grytan är lika god att servera till lunch, som till middag. Passar också som matlåda.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 500 - 600 g laxfilé - utan skinn
  • 1 zucchini - ca 300 g

Grytbas

  • 1 knippa salladslök
  • 1 kruka koriander
  • 3 msk rapsolja
  • 2 - 3 msk röd currypasta - på burk
  • 1 burk kokosmjölk - 400 ml
  • 1 dl vatten - kokande, ca
  • 1 - 3 tsk fisksås
  • 1 tsk sesamolja

Till servering

  • 1 lime - i klyftor
  • 1 dl salta jordnötter - rostade hackade
  • 1 jalapeño - i tunna skivor
  • 4 port risnudlar
  • sesamfrön - gärna svarta

Gör så här

  1. Ansa och skiva löken. Hacka koriander, men spara några hela kvistar till garnering.

  2. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs i lök och koriander ca 3 minuter. Tillsätt currypasta och ½ dl av kokosmjölken, fräs 1-2 minuter. Späd basen med resten av kokosmjölken. Späd med vattnet till önskad konsistens. Koka upp och sjud basen ca 5 minuter. Smaka av med fisksås och sesamolja.

  3. Skär laxen i bitar. Ansa och strimla zucchini.

  4. Lägg lax och zucchini i soppbasen och koka ca 5 minuter.

  5. Servera med limeklyftor, jordnötter och jalapeno. Kokta risnudlar toppade med sesamfrö är gott att bjuda till.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök