Thaigryta med lax, ingefära och kål

Thaigryta med lax, ingefära och kål passar både till vardag och fest. Eftersom currypasta varierar i styrka är det bäst att smaka på grytan i slutet och justera smaken som du vill.

Thaigryta med lax, ingefära och kål
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja - + 1 msk
  • 1,5 - 2 msk currypasta - röd
  • 1 msk ingefära - färsk, riven
  • 2 burkar kokosmjölk - (à 400 ml)
  • 2 tsk fisksås - asiatisk
  • 1 citrongräs
  • 1 paprika - röd
  • 250 g kålrot
  • 250 g broccoli
  • 250 g savojkål
  • 3 kvistar thaibasilika

Tillbehör

  • ris
  • limeklyftor
  • thaibasilika

Gör så här

  1. Skala och riv vitlöken. Stek currypastan i 1 msk olja i en gryta ca 10 sekunder. Tillsätt vitlök och ingefära och stek ytterligare ca 30 sekunder under omrörning. Häll i kokosmjölk och fisksås.

  2. Skär av ca 4 cm av roten på citrongräset och banka på den med hjälp av baksidan på en kniv så att det trasas sönder. Lägg ctrongräsbiten i grytan. Koka upp. Sänk värmen och låt grytan sjuda utan lock medan grönsakerna förbereds.

  3. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala kålroten och skär den i mindre bitar eller stavar. Ansa och skär broccolin i små buketter och bitar. Strimla savojkålen.

  4. Lägg grönsakerna i grytan och låt sjuda ca 15 min.

  5. Skär laxen i bitar. Stek dem i 1 msk olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg laxen i grytan. Låt sjuda ytterligare ca 5 min. Ta upp citrongräset och rör ner bladen från thaibasilikan. Servera med ris, limeklyftor och thaibasilika.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Anna Wendt