Recept: Anna Wendt
Thaigryta med lax, ingefära och kål
Thaigryta med lax, ingefära och kål passar både till vardag och fest. Eftersom currypasta varierar i styrka är det bäst att smaka på grytan i slutet och justera smaken som du vill.
Ingredienser
-
600 g
laxfilé
-
2
vitlöksklyftor
-
1 msk
rapsolja
- + 1 msk
-
1,5 - 2 msk
currypasta
- röd
-
1 msk
ingefära
- färsk, riven
-
2 burkar
kokosmjölk
- (à 400 ml)
-
2 tsk
fisksås
- asiatisk
-
1
citrongräs
-
1
paprika
- röd
-
250 g
kålrot
-
250 g
broccoli
-
250 g
savojkål
-
3 kvistar
thaibasilika
Tillbehör
-
ris
-
limeklyftor
-
thaibasilika
Gör så här
-
Skala och riv vitlöken. Stek currypastan i 1 msk olja i en gryta ca 10 sekunder. Tillsätt vitlök och ingefära och stek ytterligare ca 30 sekunder under omrörning. Häll i kokosmjölk och fisksås.
-
Skär av ca 4 cm av roten på citrongräset och banka på den med hjälp av baksidan på en kniv så att det trasas sönder. Lägg ctrongräsbiten i grytan. Koka upp. Sänk värmen och låt grytan sjuda utan lock medan grönsakerna förbereds.
-
Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala kålroten och skär den i mindre bitar eller stavar. Ansa och skär broccolin i små buketter och bitar. Strimla savojkålen.
-
Lägg grönsakerna i grytan och låt sjuda ca 15 min.
-
Skär laxen i bitar. Stek dem i 1 msk olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg laxen i grytan. Låt sjuda ytterligare ca 5 min. Ta upp citrongräset och rör ner bladen från thaibasilikan. Servera med ris, limeklyftor och thaibasilika.