Texmexsallad med sötpotatischips

Texmexsallad med syrad lök och sötpotatischips passar bra till pulled pork och grillat. Sötpotatischipsen kan du även steka på en plåt i ugnen. Blanda potatisskivorna med 2 msk olja. Sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över 2 tsk flingsalt. Stek mitt i ugnen i 200° tills de blir krispiga, ca 20 min.

Petra Lindstrand
Texmexsallad med sötpotatischips
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 kg sötpotatis - gärna ­ekologisk
  • 8 dl rapsolja
  • 2 tsk flingsalt - + 1 tsk
  • 4 rödlökar
  • 4 lime
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 burkar svarta bönor - (à 400 g)
  • 1 påse majskorn - frysta (500 g)
  • 125 g rädisor
  • 2 gurkor
  • 4 gemsallad - eller 2 romansallad
  • 300 g mixsallad - färdigskuren
  • 3 msk olivolja - + 1 msk

Gör så här

  1. Skrubba potatisen och torka den. Skär i mycket tunna skivor, gärna på längden på mandolin. Hetta upp oljan i en kastrull till 180°. Fritera ca 10 skivor åt gången tills de är krispiga. Ta upp, lägg på hushållspapper, strö över 2 tsk flingsalt.

  2. Skala, halvera och skär rödlöken i tunna klyftor. Lägg dem i en skål. Halvera limen och pressa ut 1 dl saft. Rör ihop limesaft, socker och salt. Blanda ner löken och marinera ca 1 timme. Skölj bönorna i kallt vatten, blanda med löken.

  3. Stek majsen i het panna med  1/2 msk olja tills den fått lite färg. Krydda med 1 tsk flingsalt. Låt svalna.

  4. Ansa och skiva rädisorna tunt, gärna på mandolin. Halvera och skär gurkan i bitar. Grovhacka salladen, lägg upp på två stora fat och blanda med mixsalladen. Strö över lök, bönor, majs, rädisor och gurka. Ringla över lite av ­lökmarinaden. Toppa med några ­sötpotatischips och servera ­resten bredvid.

Vad tyckte du om receptet?